Bevalling – Rust jezelf uit met diepgaande kennis over de bevalling

Eerste zwangerschap en naderende bevalling kunnen een tijd van onzekerheden en angsten zijn voor de aanstaande moeder. Ze moet in deze periode goed voor zichzelf zorgen en zich voorbereiden op een veilige bevalling van haar kind. Zichzelf uitrusten met de juiste informatie over de lichaam voorbereiden op bevalling zal haar zeker helpen om deze emotioneel moeilijke tijd door te komen.

Wat wordt eigenlijk bedoeld met “zichzelf informeren over de bevalling”? Het betekent eenvoudigweg dat de eerste keer moeder op de hoogte is van wat er tijdens elke maand van haar zwangerschap zal volgen, evenals wat er gebeurt tijdens het eigenlijke proces van bevalling. Merk op dat het leerproces er een moet zijn van vreugde, niet van angst!

Wat alle andere dingen betreft, wordt internet zelfs in dit geval de gemakkelijkste bron van informatie. Als toegang tot internet moeilijk is, zijn er voldoende boeken op de markt. Medische centra delen ook pamfletten uit over de bevalling. Voor informatie uit de eerste hand zijn er andere ervaren moeders, de eigen arts, verloskundigen en een doula (ervaren maar niet-medische assistent die naast emotionele ondersteuning ook goede informatie kan geven). Hoewel het eerste trimester een beetje moeilijk kan blijken te zijn, wordt het tweede trimester gemakkelijker omdat de zwangere vrouw niet langer in een ‘onbekende zone’ is.

Om nog een stap verder te gaan, vermelden verschillende boeken en websites met betrekking tot onderwijs over bevallingen zelfs verschillende opties voor het baren van een kind. Zou de aanstaande moeder willen dat haar verloskundige de bevalling uitvoert? Of vertrouwt ze haar huisarts meer? Een verloskundige kan het kind zelf thuis bevallen.

Terwijl de meeste mensen de ‘natuurlijke weg’ of de ‘traditionele ziekenhuisweg’ verkiezen, zijn er mensen die kiezen voor een bevalling aan huis of een waterbevalling (onderdompeling in warm water). Een moderne methode is de Lamaze-techniek, waarvan kennis wordt verkregen door het volgen van Lamaze-lessen. Bovendien kan een ingehuurde doula enorm veel vertrouwen geven vóór de bevalling.

Wat is de volgende stap nadat de baby is geboren? Leren een modelouder te zijn! Boeken zijn een goede bron, of ze nu gekocht zijn in een winkel of geleend zijn van een openbare bibliotheek. Sommige bibliotheken bieden zelfs gratis internetgebruik aan, waardoor het mogelijk wordt om deel te nemen aan discussiefora en antwoorden te krijgen op onopgeloste vragen. Er zijn ook een aantal lessen over ouderschap.

De beste bron om meer te weten te komen over bevalling en ouderschap zijn natuurlijk vrouwen die meerdere geboorten hebben ondergaan en bereid zijn hun bronnen, boeken en eerdere ervaringen met de nieuwe moeder te delen. Wat het ook mag zijn, de tijd voordat de “bundel van vreugde” eindelijk losbarst in de wereld, zou er een moeten zijn van leren en geluk!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *