Tuinieren voor dieren in het wild – Biologische oorlogsvoering voor thuis en in de tuin

 

Het is de tijd van het jaar voor de bijtende vliegjes, skeeters en andere insecten.

Ik ontdekte vorig jaar dat een mengsel van ontsmettingsalcohol en pure muntolie dit ongedierte op afstand houdt. Ik mengde 2 ons pure munt (van een reformwinkel) met 14 ons ontsmettingsalcohol. Ik gebruikte dit om wespen te sproeien, maar ontdekte toen ik het op me wreef, dat alle andere bijtende insecten ook wegbleven. Het werkt goed voor mij.

Ik ruik goed en er zijn geen agressieve chemicaliën gevonden in andere sprays. De alcohol verdampt tot niets en de munt blijft. Verhoog de formule naar 25% munt en dit doodt wespen in de bladluis bestrijden, nestelt zich daar en laat ze vallen als een baksteen. Uit mijn onderzoek blijkt dat munt een gifstof is voor bijen en wespen.

Omdat vogels een slecht reukvermogen hebben en munt een voedingsmiddel is, kan het geen kwaad. De alcohol verdampt en laat geen spoor achter voor mens of dier. Cider azijn werkt hier ook voor. Gebruik pepermuntjes als je aan het picknicken bent om de wespen en gele jassen weg te houden.

Een druppel of twee pure munt helpt de bijen weg te houden van hummer-feeders en nogmaals, het zal de hummers niet schaden. Pure munt is krachtig spul, dus wees er voorzichtig mee. Munt is slechts een van de remedies van de “natuur”.

De meesten van jullie hebben wel eens bladluizen op je planten gezien. Deze kleine, zachte, groene tot gele tot zwarte insecten komen meestal in kolonies van 10 of meer en verschijnen op nieuwe blad- en knopgroei.

Een ding waar je zeker van kunt zijn, is dat er een soort bladluis is die zich kan voeden met elke plant die je hebt. Bladluizen hebben het voordeel dat ze levende jongen voortbrengen, wat zeldzaam is in de insectenwereld. Dit helpt hen om zich zeer snel voort te planten.

Sommige bladluizen worden zonder hulp zwanger en kunnen tijdens de winterslaap zwanger blijven. Hierdoor kunnen ze floreren en kunnen populaties zich bijna als bij toverslag opbouwen. Gelukkig zijn er natuurlijke vijanden voor bladluizen. Sluipwespen die eitjes leggen in bladluizen.

Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, jufferwantsen en tal van anderen voeden zich met bladluizen. Deze roofdieren zijn zo effectief dat we onder normale omstandigheden misschien helemaal geen bladluizen zien. Als we bladluisproblemen op planten zien, komt dat meestal doordat er een insecticide is gebruikt voor een andere plaag. Dit veroorzaakt een secundaire uitbraak in bladluizen weken of maanden later. Langdurig beheer van bladluizen is eenvoudig.

Vermijd het gebruik van breedspectruminsecticiden zoals pyrethroïden, carbomaten of organische fosfaatinsecticiden. Hierdoor kunnen natuurlijke vijanden terugkeren en de insecten onder controle houden. Het herstellen van de natuurlijke orde der dingen kan een jaar of langer duren, maar is de moeite waard voor onze tuinen en omgevingen. Algemene insecticiden kunnen niet bepalen wat goed of slecht is. Ze doden bestuivers, vlinders en hun larven en andere nuttige insecten.

Pesticiden komen op en in onze vogels terecht. Dit kan uw vogels ziek maken of doden. Zonder insecten gaan sommige vogels ergens anders heen om te eten. Planten en insecten hebben vanaf het begin samen geleefd en zullen dat blijven doen als we de boel niet verknoeien.

Maakt het echt uit of je een gaatje in de bladeren van je plant hebt? Sommige controles voor bladluizen kunnen de bladeren samenknijpen, een schot met de slang kan ze wegspoelen. Er zijn veilige insectenzepen op de markt of maak ze zelf.

“De natuur” had de zaken onder controle, laten we ervoor zorgen dat het doorgaat. Ja dat weet ik. In sommige gevallen zijn insecticiden nodig. Invasies van sprinkhaan of een ander ongedierte hebben hulp nodig. Met niet-inheemse invasieve insecten zoals Japanse kevers en Emerald Ash Borer hebben we hulp nodig om ze te bestrijden. Maar dit zijn gevallen waarin er geen natuurlijke vijand is en ze het overnemen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *